Reuniune de urgență în Europa pe fondul creșterii prețului la gaze. Creștere de 20% a prețului, după acțiunile Rusiei
Liderii europeni se vor întruni într-o ședință de urgență pentru a discuta despre situația generată de decizia Gazprom de sistare a gazelor în Polonia și Bulgaria.
Întâlnire de urgență a liderilor europeni, din cauza prețului la gazele naturale care a crescut
Prețul gazelor naturale a ajuns, miercuri, la un preț mai mare cu 20%. Liderii germani caută soluții cu partenerii. Reprezentanții de la Berlin spun că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Europene şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare.
„Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndeaproape”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Berlin într-o declaraţie trimisă prin e-mail, potrivit Bloomberg.
Preţul contractelor futures, care au în vedere valoarea en-gros a gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20%, iniţial, iar pe urmă s-a devalorizat până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an, transmite Financial Times.
Ursula von der Leyen spune că Moscova dorește să folosească gazul ca „instrument de şantaj”, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.
„Anunţul făcut de Gazprom, că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa, este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre. Căutăm soluţii să asigurăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE.
Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi solidaritate. O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum. Trasăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali cu scopul de a asigura fluxuri alternative. Şi voi continua să colaborez cu liderii europeni şi mondiali pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi în deplină solidaritate cu statele membre afectate, în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a evidențiat Ursula von der Leyen.